Hoe kun je milieubewuster leven (en opvoeden)?

/
1 oktober 2019

De uitdaging voor gezinnen in deze tijd is verantwoord en duurzaam omgaan met het milieu. Maar hoe doe je dat dan concreet? Bespreek dit onderwerp samen met je kinderen en vraag naar hun ideeën.

Hierbij 7 praktische tips om milieubewuster te leven:

 1. Lees ebooks ipv papieren boeken :-).
  Kijk in de shop.
 2. Consu-minderen:
  – Vraag je bij elke aankoop af of je dit echt nodig hebt. Bij twijfel, niet kopen.
  – Doe 1 keer per week boodschappen voor 6 dagen. Je zult zien dat je dan genoeg overhoudt voor de 7e
  – Plak een Nee-Nee sticker op je voordeur zodat je niet meer al die papieren folders op je deurmat vindt. Bestel hem direct bij het digitale loket van je eigen gemeente via deze link.
  – Huren of lenen van spullen bij mensen in de buurt is handig voor apparaten die je maar af en toe nodig hebt zoals een schuurmachine, tent, grasmaaier, enz. Dit is mogelijk via Peerby.
 3. No Plastic:
  – Koop geen plastic flessen met water en neem voor jezelf en je kinderen je eigen drinkbeker mee als je ergens heen gaat. Het leidingwater in Nederland is van fantastische kwaliteit en je kunt het zo uit de kraan in een glas of karaf schenken. Dan heb je geen plastic flessen nodig.
  – Weiger plastic rietjes en zakjes als je die aangeboden krijgt.
  – Neem een rugzak of tas mee naar de winkel ipv plastic zakken te kopen.
  – Pak los groente en fruit in de supermarkt en stop het samen in een kartonnen doos of herbruikbare tas. Bij de kassa wegen ze het toch allemaal en dan kun je het mee naar huis nemen zonder al die plastic zakjes.
 4. Pak de fiets en de trap(ipv de auto en de lift).
  Dat is én goed voor het milieu én goed voor je gezondheid :-).
 5. Minder elektriciteit gebruiken:
  – Kies een groene energie leverancier of leg zonnepanelen op je dak. Dat scheelt enorm in het gebruik van elektriciteit die is opgewerkt in vuile kolencentrales.
  – In kamers waar je overdag niet zit, kun je de verwarming het beste uitdraaien.
  – Programmeer de temperatuur in huis met een thermostaat en stel deze dan 1 graad lager in en trek een trui aan. Laat de nachttemperatuur ingaan een half uur vóór je naar bed gaat.
  – Draai je wasmachine op 30 of 40 graden (en gebruik slechts 1 keer per week een hogere temperatuur zodat je leidingen wel schoon blijven).
  – Schakel apparaten uit: Haal alle opladers uit het stopcontact als je ze niet gebruikt, doe lampen uit als je de kamer verlaat en schakel je apparatuur zoals laptop en tv helemaal uit en laat ze niet op stand-by staan.
 6. Water besparen:
  – Draai je vaatwasser en wasmachine pas als ze vol zijn en op een kort programma.
  – Zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen.
  – Zet een week lang een timer bij de douche op 4 minuten en draai de kraan direct uit als de timer gaat. Dit is echt genoeg tijd om schoon te worden :-).
 7. Recyclen:
  Lever je afval op de juiste plek in dus GFT in de groene bak, papier in de blauwe bak, glas in de glasbak, batterijen en chemisch afval op de speciale punten, enz.
  En lever ook eens zaken in bij de Kringloop winkel of zet het op Marktplaats, dan kan iemand anders er misschien nog een tijd gebruik van maken.

TouTube:

Hier zijn veel filmpjes te vinden over de gevolgen van plastic vervuiling/ plastic soep en opwarming van de aarde.

https://www.youtube.com/watch?v=VnHos3vHN2o

https://www.youtube.com/watch?v=OUpVrkDtPQ0

https://www.youtube.com/watch?v=kYcm3GRXKfA

 

Hopelijk kunnen jij en je kinderen met deze tips en informatie ook milieubewuster gaan leven!