Ebooks_en_luisterboeken bij Dyslexie

Ebooks en luisterboeken bij dyslexie

/
1 juni 2019

Kinderen met dyslexie hebben veel meer moeite met lezen dan hun klasgenootjes. Het gebruiken van ebooks en luisterboeken kan dyslectische kinderen helpen om beter te leren lezen. Bij een ebook kunnen ze op een tablet of iPad de letters vergroten en de regelafstand aanpassen. Een luisterboek kan handig zijn, omdat ze dan naar de woorden kunnen luisteren en zelf mee kunnen lezen.

Kenmerken

Bij een kind met dyslexie gaat het lezen en spellen veel moeizamer dan bij klasgenootjes terwijl hij of zij wel een gemiddelde intelligentie heeft.

Dyslexie betekent letterlijk: niet kunnen lezen. De definitie van dyslexie van de Gezondheidsraad is: ‘het verschijnsel waarin automatisering van woord-identificatie (lezen) en/of schriftbeeldvorming (spellen) zich niet, dan wel zeer onvolledig of zeer moeizaam ontwikkelt’.

Dyslexie is een stoornis in het technisch lezen, niet in het begrijpend lezen. Dyslexie belemmert het vlot leren lezen. De meeste kinderen met dyslexie leren uiteindelijk wel lezen, maar ze moeten er veel meer energie in steken en zijn sneller afgeleid. Dat gaat vaak ten koste van het begrip van wat gelezen is. Zo kan dyslexie kan het begrijpend lezen wel belemmeren.

Ongeveer 3,6% van de leerlingen heeft dyslexie waarvan ongeveer 3 keer zoveel jongens als meisjes.

Positieve eigenschappen

Ondanks de moeite met spellen en lezen, springen kinderen met dyslexie er vaak uit in de klas ten opzichte van hun leeftijdgenootjes. Ze zijn over het algemeen creatief en beeldend en tegelijkertijd praktisch en ze denken logisch. Ze kunnen goed het overzicht bewaren want ze blijven niet hangen in details, maar maken snel een totaalplaatje in hun hoofd. Ook nemen ze informatie beter op: als het kind nieuwe kennis heeft opgedaan, blijft dat hangen.

Wat kun je doen?

Ebooks en luisterboeken kunnen helpen bij dyslexie. Kinderen kunnen profijt hebben van het lezen van ebooks op hun tablet of ipad want hierbij kun je zelf de lettergrootte aanpassen en ook de regelafstand vergroten zodat de letters en woorden verder uit elkaar komen te staan.

En als je kind te moe is om nog zelf te lezen, ’s middags na de hele dag school, kan hij of zij heel goed een luisterboek afspelen om zo toch het verhaal te horen en te begrijpen. Dat kost geen energie maar geeft energie!

Leuke links: